Foto: swarajyamag.com
Micul stat din Asia de Sud are relații diplomatice doar cu un număr redus de țări și își măsoară succesul nu cu ajutorul PIB-ului, ci pe baza indicelui de fericire național, GNH.
Israelul a anunțat sâmbătă, 26 decembrie, că a stabilit relații diplomatice cu Bhutan, a cincea țară care a făcut acest lucru în ultimele luni alături de Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Sudan și Maroc. Dar Bhutanul nu este o țară arabă, iar majoritatea oamenilor care au auzit această știre s-a întrebat probabil „Ce este Bhutanul?”.
Ambasadorii Israelului și Bhutanului în India, Ron Malka și Vetsop Namgyel, au semnat sâmbătă acordul de normalizare, după discuții secrete între oficialii din ambele țări, inclusiv vizite reciproce în ultimii ani, în vederea stabilirii relațiilor diplomatice.
Potrivit unei declarații comune despre acord, cele două țări intenționează să coopereze în ceea ce privește dezvoltarea economică, tehnologică și agricolă. De asemenea, schimburile culturale și turismul vor fi „îmbunătățite în continuare”.
„Acest acord va deschide mult mai multe oportunități de cooperare în beneficiul ambelor popoare”, a scris Malka pe Twitter.
Bhutanul, cunoscut și sub numele de „Țara Dragonului Tunetului”, este o mică țară fără ieșire la mare situată la estul lanțului himalayan. Se învecinează cu Tibetul la nord și India la sud și are o populație de aproximativ 800.000 de locuitori. Capitala și cel mai mare oraș al său este Thimphu. Suprafața este de 38 394 kilometri pătrați, adică ceva mai mare decât Republica Moldova.
Religia oficială de stat este budismul Vajrayana, practicat de până la trei sferturi din populația țării. Un alt sfert din populație practică hinduismul. Libertatea religioasă este garantată, iar prozelitismul este interzis.
Bhutanul a devenit monarhie constituțională în 2008. Înainte de aceasta, a fost o monarhie absolută. Titlul oficial al regelui este Dragon King.
Țara are relații diplomatice oficiale cu doar 53 de țări și a devenit membră al Națiunilor Unite în 1971. Statele Unite și Regatul Unit, de exemplu, se numără printre țările care nu au relații oficiale cu Bhutan. Țara are ambasade în doar șapte din cele 53 de țări și numai India, Bangladesh și Kuweit au ambasade în Bhutan. Alte țări mențin un contact diplomatic informal prin intermediul ambasadelor lor din țările din apropiere. Internetul și televiziunea au fost permise începând cu 1999.
Bhutan menține relații economice, strategice și militare cu India și are relații politice și diplomatice strânse cu Bangladesh. Principalul său produs de export este energia hidroelectrică, livrată Indiei. Țara este în mare parte închisă străinilor, în special din afara Asiei de Sud, ca o modalitate de a menține cultura tradițională și de a-și prezerva resursele naturale. Deși țara limitează turismul, cetățenii indieni pot călători fără pașaport sau viză. Bhutan și-a închis granița cu China după invazia din Tibet din 1959.
Limba oficială a țării este Dzongkha, una dintre cele 53 de limbi tibetice vorbite în toată Asia Centrală. Cu toate acestea, engleza este limba de predare în școlile din Bhutan.
Bhutanul este cunoscut ca fiind cea mai fericită țară din lume. Măsurarea bunăstării țării după indicele național al fericirii a fost instituită în 2008 și este prevăzută în Constituție, prevalând față de măsurarea indicelui Produsul Intern Brut. Se evită astfel și o realitate mai puțin plăcută și anume faptul că Bhutanul este una dintre cele mai sărace țări din lume, cu o rată a sărăciei de 12%.
În timp ce Bhutan este cunoscută ca o destinație foarte sigură și furtul este rar, Lonely Planet atrage atenția că există pericole de care trebuie să ții cont, cum ar fi câinii vagabonzi, starea proastă a drumurilor, clima cu schimbările bruște de vreme.
Bhutan este cunoscut pentru mănăstirile – cetate, numite dzong, și peisajele spectaculoase. Ca turist poți vizita Buthanul doar în tururi planificate din timp, preplătite și aprobate de guvern.
Vezi și: Primul zbor Israel – Maroc